Kombi Nedir?




Kombi küçük ölçekli ev veya işyeri gibi kapalı mekânları ısıtmak ve sıcak su ihtiyacını karşılamak için gaz, elektrik ve su ile çalışan duvara monte edilerek ergonomik kullanılan bir cihazdır.
Kombi Çeşitleri
Birçok kombi türüdür vardır. Bunlar baca çeşitlerine göre, yanma çeşitlerine göre, eşanjör çeşitlerine göre ve elektrikli kombiler olarak ayrılmaktadır.
-
Baca Çeşitlerine Göre Kombiler
Bacalı Tip Kombiler
Bacalı tip kombiler; yanma oluşumu için ortamda ki havayı kullanarak alev oluşumunu sağlamaktadır. Bacalı kombiler için bina ya da daire bacası olmak zorundadır. Duş sırasında kombinin bulunduğu ortam sürekli havalandırılmalıdır.
Hermetik Tip Kombiler
Hermetik tip kombiler; içerinde bulunan fan yardımı ile hava akışını sağlamaktadır. Hermetik kombilerin dışarıya uzanan bacaları bulunmaktadır. Bu baca yardımı ile hava akışını sağlamakta ve alev oluşumu için alması gereken havayı baca yardımı ile dışarıdan almaktadır. Hermetik kombiler günümüzde en çok kullanılan kombi türlerindendir.
-
Yanma Çeşitlerine Göre Kombiler
Konvansiyonel (Klasik) Tip Kombiler
Konvansiyonel tip kombiler günümüzde en çok tercih edilen kombi türlerindendir. Yanma oluşumunda oluşan atık gazı baca yardımı ile dışarıya atmaktadır.
Yoğuşmalı Tip Kombiler
Yoğuşmalı tip kombiler; genellikle büyük daireler de kullanılan kombi çeşitlerinden biridir. Kombi de oluşan atık gazı atmayarak tekrardan kullanmakta ve böylelikle kullanılan gazı iki kez kullanarak tasarruf yapmakta olan bir kombi türüdür.
-
Eşanjör Çeşitlerine Göre Kombiler
Tek Eşanjörlü Kombiler
Tek eşanjörlü kombiler; ana eşanjör olarak geçmekte ve plaka eşanjörün yaptığı görevi sadece ana eşanjör yapmaktadır.
Çift Eşanjörlü Kombiler
Çift eşanjörlü kombiler de ise iki tane eşanjör bulunmaktadır. Bunlardan biri ana eşanjör ve biri de yardımcı eşanjör olarak bilinen plaka eşanjördür. Çift eşanjörlü kombiler de yardımcı eşanjör sadece sıcak su için çalışarak ana eşanjöre yardımcı olmaktadır.
-
Elektrikli Kombi Çeşitleri
Elektrikli kombiler elektrik yardımı ile çalışmakta olan kombilerdir. Normal tip kombilerden farkı ise doğalgaz ile değil elektrik ile çalışmasıdır. Elektrikli kombi kullanan tüketicilerin zor durum da kaldığı durumlardan bahsedelim; elektrikli ile çalıştığı için elektrik faturası kabarık gelmekte ve elektrik kesintilerinde kombinin çalışmaması kullanıcıları zor durumda bırakan dezavantajlarından birkaç tanesidir.
Elektrikli kombileri anlatırken dezavantajlarından birisi olarak elektrik kesildiğinde çalışmaması demişsiniz. Doğal gazlı kombiler elektrik kesildiğinde çalışır mı ben esanjör motorlarıve elektronik kart çalışmıyor olarak biliyordum.
Merhaba Ahmet Bey… Elbette ki doğalgazlı kombiler de elektrik kesintisinde çalışmaz. Enerji ile çalışıp enerjinin olmaması halinde cihazın çalışması beklenilemez zaten. Ancak biz doğalgazlı kombi ile elektrikli kombi arasındaki farkları belirtmiyor veya karşılaştırma yapmıyoruz, yapmamışız da… Sadece elektrikli kombiler ne gibi dezavantaj yaratır bu konuya değinmişiz. Aynı şeyi doğalgazlı kombiler için yapsaydık yine aynı maddeyi eklemek durumunda kalırdık.